Skapa digital konst

Tack vare nya digitala hjälpmedel är det idag lättare än någonsin att skapa konst. Program såsom Photoshop, Procreate och Clip Studio gör det möjligt att sitta vid din dator och skapa oljemålningar, akvareller, kolteckningar och mycket mer. Med en surfplatta kan du dessutom göra det var du än är.

Vad behövs?

För att komma igång och skapa digitalt behövs idag inte mer än en dator eller en surfplatta eller en bra telefon. Både Photoshop och Illustrator finns idag som appar men utmanas av nyare program som Procreate. Dessa programvaror gör det möjligt att skissa och måla helt digitalt och ändå få resultat som liknar riktiga målningar. Att det är helt digitalt ger också andra möjligheter till att använda filter och effekter direkt i appen. Med den nya NTF-konsten så blir också mer av marknaden digital.

Hur går det till?

I och med teknikens utveckling så går det idag att simulera måleri och ritande bra på digitala medier. Det finns skärmar som du kan rita direkt på med en digital penna. Med skydd för skärmen kan du även få känslan av att du ritar på ett papper. Ritprogrammen har också flera förinställda penslar och pennor så du kan få känslan av att jobba i olja, akvarell, bläck och kol. De flesta program har också möjligheten att helt själv ställa in penslar och pennor så att du kan få precis så som du vill ha det. Ett annat plus med det digitala är också att det går snabbt att ångra ett drag, redigera former eller helt börja om från början utan att behöva köpa ny canvas.

Så även om en del av känslan försvinner genom att man målar på en skärm istället för vid ett staffli så kan man genom finjusterade inställningar skapa fantastisk konst direkt i sin surfplatta.