Vad är ett konstmuseum egentligen?

Ett konstmuseum är ett ställe dit man kan gå för att få uppleva något oväntat – eller kanske något väntat som du länge har väntat på att få se. Men det finns förstås mycket mer att uppleva än kanske bara fördomen om att stå fram för en tom tavla eller en uppochnervänd pissoar. Att gå till ett konstmuseum handlar mycket om att gå in med ett öppet sinne och låta sig våga ta tid att ta in ett konstverk. Men nu har det också kommit en ny utställning till Malmö konstmuseum som ifrågasätter vad ett konstmuseum är – läs mer längre ner i artikeln för att höra varför.

Konstmuseets små detaljer

Nu har Elva studenter från Malmö konsthögskola fördjupat sig i museets villkor i teorin och praktiken, historien och nutiden. Konstmuseum har och är en plats som har skapat debatt och konflikt runtom i världen. Men också de små detaljerna: stolen till vakterna i ett rum; glasfönstret som ska skydda konstobjekten från alltför klåfingriga besökare eller en dammsugare. Allt ska nagelfaras för att visa på vad vi ger ett konstmuseum för betydelse. Det här är förstås ett intressant perspektiv om man kan sätta det i en större kontext. Eleverna har fått arbeta med detta och utställningen handlar om deras studerande av detta som har pågått ett helt läsår. Här finns flera olika verk från studenterna: det börjar redan när man kliver in så har en elev plockat fram tre udda objekt ur konstmuseets samling.

Hur museet behandlar sin samling

Ett av de mer kritiska verken är en noggrann dokumentation över hur ett uppköp av ett konstobjekt går till, och hur den sedan behandlas när den kommer till museet. Hur det ofta kan handla om att konstobjektet faller i glömska i samlingen och aldrig mer få se dagens ljus. Vissa samlar damm, andra fryses ned eller hamnar på en obskyr plats. Att få verka som konstnär och få sina konstobjekt sålda till ett konstmuseum är en lycka som är få förunnade. För de flesta kan det vara tufft att gå runt ekonomiskt som konstnär. ansök direkt om sms lån online kan ibland vara en utväg för en kämpande artist. I alla fall för en kort period. För den som vill få en inblick bakom konstmuseets värld bakom kulisserna är därför Malmö konstmuseum värt et besök.