Kända svenska konstnärer

Trots att Sverige är ett relativt litet land har vi många konstnärer med stora framgångar både i Sverige och internationellt. Här listar vi 4 av Sveriges främsta samtida konstnärer.

Karin Mamma Andersson

Karin Mamma Andersson, född år 1962, heter egentligen Anna Karin Andersson. Hon lade till “Mamma” på skämt i samband med en elevutställning år 1992, som sedan kom att bli hennes artistnamn. Karin har studerat skulptur på Konstfack och fri konst på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och finns representerad på flera av världens största museer. Hon är även filosofie hedersdoktor vid Luleå Tekniska Universitet.

Karin Mamma Anderssons målningar säljs för stora summor och hon är en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer. Hon har i sin konst ett intresse för expressionistiskt landskapsmåleri, och hennes motiv utgår från egenupplevda händelser som vävs samman till berättelser. Hon arbetar ofta med målningar i serier som återkommer i hennes konstnärsskap.

Ernst Billgren

Ernst Billgren, född år 1957, är en hyllad konstnär med stora framgångar. Han studerade vid Valands konstskola i Göteborg 1982-1987. För många förknippas Ernst med de klassiska gula läsglasögon som blivit lite av ett signum för honom.

Mångkonstnären Ernst Billgren arbetar med måleri, skulptur och grafik. Han är även författare, scenograf och arbetar med film och musik. Ernst arbetar med många olika material i sitt konstnärsskap med en stor hantverksskicklighet, och motiven kännetecknas ofta av djur och naturinslag. Även humoristiska inslag är närvarande i hans motiv. Ernst Billgren finns representerad i flera ansedda samlingar som Moderna Museet i Stockholm och Nasjonalmuseet i Norge.

Klara Lidén

Klara Lidén är född år 1979. Hon utbildade sig först till arkitekt vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm år 2000-2003. Senare studerade hon vidare inom konst vid Universität der Künste i Berlin 2002 och Konstfack i Stockholm 2004-2007. Hon är numera bosatt och verksam som konstnär i Berlin.

Klara arbetar med konceptuell performance, videoverk, måleri och installationer och är en av våra största konstnärer idag. Hon har haft stora internationella utställningar och finns representerad över hela världen. Hennes verk berör ofta det offentliga rummet, staden och utforskar dess uttryck och möjligheter.

Klaras arbete är omfattande med många stora utställningar runt om i världen, bland annat på Venedigbiennalen och MoMA i New York år 2009. År 2007 ställde hon ut på Moderna museet i Stockholm.

Lars Lerin

Lars Lerin, född år 1954 , studerade vid Valands konsthögskola åren 1980-84.

Lars är bildkonstnär och arbetar i akvarell, olja, grafik och collage. Han är även författare och är uppmärksammad för sina illustrerade reseskildringar i akvarell och grafik från hela världen. Reseskildringarna har genom åren samlats i ett stort antal böcker. Lars Lerin är Nordens främsta akvarellmålare och finns representerad på flera museer i Sverige och i Norge.