Konst – ett kreativt sätt att skapa

Konst kan yttra sig både kulturellt och individuellt. Konst är ett sätt att skapa med bild eller föremål i olika material. Den vanligaste formen av konst är tavlor. Med konst kan man vara kreativ och en konstnär skapar sin konst efter smak och tycke. Konst är en form av skapande utan gränser i syfte att betraktas eller sända ett budskap.

Konstformer och kreativa uttryck

Konst är ett sätt att uttrycka sig för att skapa en känsla hos betraktaren. Det finns en mängd konstarter som målning, skulpturer, musik, poesi eller dans. I alla tider har vi njutit av den konst som många både kända och okända skapare bidragit med inom historien. All form av design är en konstform som ständigt förändras genom trender eller nytänkande innovatörer. Tapeter är något som alltid är en populär konstform inom inredning. Varje år kommer det ut nya mönster, färger och material inom tapeter. Vill man fräscha upp hemmet med unika, vackra tapeter, kan man finna passande familjetapeter som alla där hemma tycker om! Konst som tavlor väcker liv till en vägg med motiv i alla former och färger. En del människor tycker om geometriska mönster, medan andra väljer landskapsmotiv, porträtt eller abstrakt konst.

En annan form av konst är fotokonst tagen med professionell kamera. Fotokonst kan vara bilder tagna på människor, föremål, platser eller djur som är tänkta att skapa och fånga en känsla på bild. Skulpturer är även en form av konst där man skapar en kreation av ett material. Skulpturer förr var vanligen hela statyer eller byster av kända personer och kungligheter. Skulpturer har med tiden utvecklats till mer abstrakta föremål i varierande material och färger.

Modern konst och unika tolkningar

Den moderna konsten präglas av mycket abstrakta mönster och utformningar både i tavlor och skulpturer. Modern konst uppkom runt 1900-talet och dess ursprung härstammar från modernismen. Tanken med modern konst är att den ska vara en motsats till den traditionella konsten och väcka tankar. En konstnär som skapar denna typ av konst använder sig ofta av det abstrakta budskapet och något surrealistiska uttryck. En mycket känd konstnär som använde sig av surrealistiska, tankeväckande bilder var Salvador Dali. Salvador Dalis unika tavlor med hängande, spridda klockor utmanar det undermedvetna med sina drömlika landskap. Modern konst kan vara tidlös och enkel, men även utmanande och tankeväckande.

En konstform som skapar både starka känslor och tankar, är konstinstallationer med levande människor. Det kan vara ett kreativt projekt där personer är klädda på ett visst sätt och ska manifestera något i syfte att ge ett budskap. Det kan även vara en digital konst i form av videouppspelningar av bildklipp, foton eller former. Idag ser vi allt mer digital konst då tekniken snabbt utvecklas och öppnar nya möjligheter för skapande. Konst är ett fantastiskt sätt att skapa och ta del av. Genom konsten delar vi känslor och tankar och inspirerar varandra till en mer kreativ värld.