Konsten i hemmet

Konst väcker alla möjliga känslor och tankar. En mycket vacker och realistisk tavla kan inge frid eller inspirera medan ett surrealistiskt, svårare motiv kan skapa problematik eller djupa funderingar. Till det kommer individens personliga smak och unika reaktioner inför allt som har med konst att göra. Precis som vissa gillar ingefära och andra inte kan en och samma tavla väcka radikalt skilda åsikter och reaktioner.

Många menar att det är just det som är poängen med konst: att skaka om, att provocera fram känslor och att mana till frågeställning. Det är inte för inte som konst även används som en terapiform för människor som befinner sig i kris och att det anses vara fördelaktigt att både se och utöva konst. Det gäller alla åldrar och ibland arrangeras kulturevenemang för ungdomar som tycker om att skapa konst där de får visa sina alster och möta likasinnade. Det ger dem ett tillfälle att få uttrycka sig och finna motivation. Att omge sig med konst hemma är därför viktigt för alla som bor där.

Gör konsten rättvisa

Oavsett om det är du själv som målat en tavla eller om du köpt hem ett konstverk är det viktigt att göra rättvisa åt dem. Ett vanligt misstag är exempelvis att hänga en tavla för högt eller för lågt, eller att sätta många tavlor för nära varandra. Det finns heller ingenting som säger att ett konstverk nödvändigtvis måste hängas på en vägg, det kan också sättas i en tavellist och ställas snyggt på en hylla eller till och med på golvet med en viss lutning. Såvida du inte har husdjur eller små barn – då är det definitivt ingen bra ide att ställa något av värde på golvet!

Välj också med omsorg vilka rum som ska ha vilken konst. Medan en färggrann tavla som med massor av detaljer kan lysa upp ett vardagsrum på ett kul och fantasifullt sätt kan den kanske vara lite distraherande i din arbetshörna. En inramad tavla av barnen passar kanske bättre i köket än över finsoffan? Här finns det inga egentliga regler men genom att placera dina tavlor snyggt, kreativt och kanske lite oväntat bryter du på vardagsmonotonin och ger hemmet en ny energi.