Konsten av spoken word

Något som har kommit att bli mycket populärt på modern tid är Spoken word. För den som inte vet vad Spoken word är för något så är det en slags poesi. Den som håller på med spoken word står och för en monolog med sig själv, så är det upp till åhörarna att tolka vad det är personen menar. Vad är det för känslor som ligger och bubblar i talarens röst, vad är det för metaforer och kan jag relatera till det? Behöver jag relatera till det?

Det finns många olika sätt att utöva spoken word. Det finns även lika många olika typer av spoken word. Spoken word är nära besläktat med teater, fast i denna typ av konst så är man inte i behov av flertalet karaktärer, eller ens en klar handling för att vara helt ärligt.

Konsten att kunna stå och prata, föra fram med sin poesi som inte har några krav i sig är väldigt frigörande på sitt sätt. Genom att man varken behöver rimma, ha ett beat eller ens komma ihåg några “repliker” så gör denna konstform att folk öppnar upp sig helt för det offentliga.

Det är många som anser att den som öppnar sig allra mest, den som blottar sig helt naken (bildligt) för alla att se och som inte håller några känslor eller hemligheter inne är de allra bästa.

Med all teknik så är det många olika spoken-word-artister som tar till sig massa olika teknik för att kunna måla upp en klarare bild för publiken. Det kan vara hjälp med ljudeffekter som får lokalen att låta som om man vore i djungeln, på tågstationen, i badhuset eller i sitt hem på natten.

Det är väldigt lugnande att höra någon tala till en utan några krav på att man ska tala tillbaka. Likt ljudböcker som man lyssnar på när man antingen sitter på tåget, på bussen, eller bara när man vill slappna av hemma. Det finns även ett flertal olika spoken-word ljudböcker.

Det har även kommit en trend av att göra politisk spoken word. Ett exempel på detta är när Amer Sarsour framförde sin politiska spoken word med temat “Gör om, gör asylrätt” på en demonstration i Stockholm.

Att höra folk prata lite naturligt och utan filter har blivit mer och mer populärt idag. Det är t.ex. oerhört många som kör olika Podcasts. Podcast kan man nästan kalla för ljud-program. Det är som att man kommer lite tillbaka i tiden till den tiden då det bara fanns radio och inte TV.