Att köpa konst

Att köpa konst är ett populärt och attraktivt alternativ till att investera i fonder, aktier eller fastigheter. Många uppskattar konstsamlandet eftersom det tillför något personligt till det egna företaget eller hemmet. Att sätta upp tavlor och andra konstverk i sin omgivning bidrar till stämningen och miljön. Det är dessutom intressant att lära sig mer om konst och konstnärer och utveckla sin egen förmåga att uppskatta och värdera konst. För en del kan det här bli ett intresse som helt tar över ens liv.

Vilka köper konst?

Det finns många olika typer av konstköpare. En del köper konst enbart som en spekulation för att de tror att konsten kommer att öka i värde rent ekonomiskt. Andra köper konst enbart av estetiska skäl för att de tycker om konsten eller anser att den passar bra i det egna hemmet eller på företaget. Tvärt emot vad många tror är företagen stora konstköpare. Många företagare har insett att det är en intressant investering att satsa på konst, inte minst på senare tid då vissa konstverk har sålts för fantasisummor. En annan kategori konstköpare är de som köper konst för att passa in i ett visst social sammanhang. Det kan handla om att visa för andra att man har koll på konst och kultur och därmed platsar i ett fint sammanhang.

Hur värderar man konst?

Att värdera konst kan vara oerhört svårt men mycket handlar om att kunna mycket om konstnärer och olika strömningar inom konsten. Det handlar också om att kunna se om en tavla kan tilltala andra, om den rent estetiskt har ett högt värde. Att handla med konst innebär att man behöver kunna röra sig med ganska stora summor pengar. En del företag säljer sina fakturor för att ha råd. fakturaköp för att få loss pengar är populärt bland många olika typer av företag och det kan vara ett bra sätt att snabbt få loss medel som man annars hade behövt vänta på att få in. Det finns en rad olika företag som specialiserat sig på att köpa fakturor.