Förgyll ditt hem med ramar

Det är inte bara bilder, som konst och fotografier, som kan förgylla väggarna i ett hem. Nästan ännu större betydelse har själv ramarna. Tänker man på det är det inte så konstigt; ramarna är vad man ser på långt håll, och det som talar med de övriga ytorna i rummet. Ett litet fotografi med tjock guldram kommer tala ett “språk” och ett stort svartvitt landskap med tunna träramar ett helt annat. Därför kan man förändra ett konstverk, eller fotografi, med ramen man väljer.

Hur väljer man ramar?

Att välja ramar efter sin egen smak, gör att det blir en kul och intressant inredningsdetalj i hemmet. Det finns dock en del saker man bör tänka på för att lyckas med balansen och att allt harmoniserar med övriga möbler och saker vi ofta har i hemmen. Det första man bör göra är att köpa ramar från en affär med stort utbud och bra priser. Man vill inte känna sig begränsad och låta den begränsningen göra valet av ram. När det kommer till val av ram finns det inga regler, man väljer de varianter som man gillar bäst. Man bör dock avgöra om man vill förstärka bilden eller låta ramen vara i fokus och välja variant utefter det. Ju viktigare det är att bilden hamnar i fokus, desto mer neutral bör ramen vara.

En större tavla kan må bra av en lite tjockare ram, så att proportionerna inte blir komiska. Men detta går även att leka med så klart! Kanske vill man ha en väldigt bred och tjock ram på ett litet porträtt.

Att välja rätt storlek på passepartout

Passepartouten bör man låta vara något bredare än själva ramen, annars kan man få det att se lite trångt ut omkring bilden. Med en passepartout får man en bättre öppning mot. Den är ett slags kartongpapper som ofta kan följa med en ram, men ibland köps de och skärs till på egen hand. Det är bra att ha en sådan på bilder, planscher och fotografier, eftersom det lyfter bilden på ett mycket fint sätt.