Text som konst

Alla har nog olika uppfattning om vad som räknas som konst eller vad ordet konst innebär. Synen på vad som är bra eller fin konst varierar antagligen ännu mer, både mellan individer och samhällen. Samtidigt styrs synen på konst precis som allt annat till viss del av mode. Under en viss tidsperiod kanske en särskild konstnär eller en särskild stil är mer populär. En konstnär kanske är mer uppskattad i sin hembygd än på annat håll. Kanske beror det också ibland på upptäckten av eller tillgång till material. Under antiken var det väldigt populärt med skulpturer. På 1700- och 1800-talet var det oljemålningar som gällde. Eller kanske det är en myt? Kanske det bara handlar om vad som har bevarats för eftervärlden. Skulpturer av sten håller förmodligen längre än många andra konstformer.

Något som på senare år har blivit allt mer populärt är att använda text för att dekorera hemmet eller kaféer och andra offentliga platser. I västvärlden vill säga. I till exempel Mellanöstern har konst i form av text varit populärt i många hundra år. I Sverige har broderier, ofta med en kombination av text och bild, varit en omtyckt prydnad i hemmen sedan början av 1900-talet. Och även om det redan för 100 år sedan gick att köpa färdiga broderier så valde nog de flesta att tillverka sina egna. Kanske främst för att det var billigare, eller kanske för att det var finare med något som en hade åstadkommit själv. Eller för att kunna bestämma exakt vad som skulle stå på bilden.

Förändringar i mode och livsstil har gjort att färdiga, tryckta eller målade, budskap har blivit vanligare. Men visst finns det fortfarande de som uppskattar att formulera egna motton denna snygga bokstavstavla från Strömshaga att pryda väggen med. Och varför inte? Det är ju ett strålande sätt att inreda sitt hem på ett sätt som en verkligen gillar. Att brodera små bonader för hemmet har faktiskt fått ett uppsving på senare tid både i form av färdigplanerade kit eller helt egen design för den som har mer fantasi. Att hitta på egna budskap är en rolig och uppskattad grej. Och för oss veliga eller ombytliga personer så finns den lite mer moderna varianten där du kan ändra texten efter humör. En form av detta är kylskåpspoesi i form av magneter med färdiga ord på. Den som vill kan piffa upp sitt kylskåp – eller såklart någon annan yta av metall- med en ny dikt varje dag. För den som inte gillar den begränsning det innebär att få färdiga ord finns också möjlighet att köpa lösa bokstäver i många olika material, oftast tillsammans med en tavla, t-shirt eller annan lämplig bakgrund. Kylskåpet förväntas du redan ha hemma.